MT Trädgårdsmaskiner & Service

Vi finns när ni behöver oss!

Gräsklippare- Vad passar mig?

Jakten på den perfekta gräsklipparen kan vara en riktig djungel!

De som ej har provat gräsklippare med olika funktioner håller gärna fast vid samma typ av klippare även när nästa maskin ska inhandlas. -De vet alltså hur den klipper och hur den fungerar.

Får oftast frågan- "vilka olika funktioner finns det på en gräsklippare?" eller "vad passar oss?".

 

Den allra viktigaste frågan är- Hur ser er gräsmatta ut?

Är det mycket sten/kottar/pinnar, ojämn eller rak, mossig eller tät och välbeväxt?

Och hur ofta klipper man sin gräsmatta? Klipper man var 3:de dag eller väntar man tills det når upp till knäna?

 

Följ med här!

 

  • Multiklipp- En väldigt bra funktion som ger ett snyggt resultat! Dessa hand- eller åkgräsklippare har speciella knivar som maler sönder gräset och återges sedan tillbaka som gödning till den växande gräsmattan. Så älskar man att göda så är detta väldigt bekvämt! Gillar man att skryta för sina grannar om sin fina gräsmatta så är detta perfekt!

-Tänk på att det är inte bara knivarna som gör det utan klippkåpan måste vara "stängd". Att bara köpa multiklippknivar till sin åkgräsklippare som har utkast blir inte samma resultat. Till traktorklippare finns oftast plugg som man kan köpa och sätta för utkastet. Är viktigt att hålla gräset inne i kåpan så att knivarna kan göra sin funktion! Till frontklippare måste man oftast byta aggregat för att uppnå multiklippresultat.

 Nackdelar då? -Gäller att hålla knivarna slipade för trubbiga knivar har inte samma effekt. Om man inte gillar att hålla nere sin gräsmatta utan låter den sticka i höjden så får man kanske tänka på om detta är något som passar en. Vem gillar att klippa sin gräsmatta 2 gånger under samma dag? Och har man kanske en hel del småsten, kanske granar som kottar av sig eller en stor ek som tappar grenar så kan det i värsta fall skada gräsklipparen. Eftersom det inte finns en "väg ut" för stenen eller kottar så hålls den inne i kåpan. Annars blir det till att slipa kniven väldigt ofta! Tur att vi finns till hands! ;)

 

  • Uppsamlare- Många gillar att ha uppsamlare på sin åk-/handgräsklippare. Är bekvämt att få upp alla rester som man klippt istället för att gå och kratta upp allt för hand. Har man kanske löv på hösten så får man upp allt i uppsamlaren. Väldigt effektivt om man kör med åkgräsklipparen. Snabbt och enkelt! Visst går det med handgräsklipparen också, men kanske inte i samma mängd som man tar upp med åkgräsklipparen. Bor man på landet och har lite djur, exempel höns, gäss osv så går inte gräset till spillo! De blir mer än gärna glada om man tömmer gräset hos de! Bli deras favorit!

Finns nackdelar? -Givetvis. Har man ingen lust att tömma uppsamlaren var 4:de minut eller kanske den stora frågan, var ska jag tömma gräset? Kanske hos grannen? Så får man tänka om. Krävs att man kan ha en kompost eller om man har en trädgårdstunna att lägga det i. Blir mycket rester efter en klippning!

 

  • Sido- eller bakutkast- Har man en gräsklippare med denna funktion så behöver man inte tänka så mycket på något. Den gör sitt jobb. I grund och botten ska en gräsklippare klippa gräset och detta är väldigt basic. -Inga krångligheter. Har man lite ojämnt och stenigt och man skulle råka klippa över en sten eller kottar så kommer de snabbt ut igen från utkastet. Inga större skador. Inget som håller "det inne". Är även bra om man brukar klippa gräsmattan efter att grannarna har klagat eller om gången som man brukar gå på är igenvuxen. Bara att köra över en gång med gräsklipparen och vips är den klippt!

Vad är nackdelen då efter denna slående beskrivning? -Jo, det kan bli stora ränder efter att man har klippt. Gillar man att klippa 1 gång i månaden, då blir det mycket rester som kan göra det ännu jobbigare inför nästa klippning om högarna ligger kvar och i värsta fall, ta död på gräset som ligger under eftersom den varken får ljus eller andas rätt. Lite som en själv- faktiskt! Kan även bli tungt att klippa eftersom du måste köra över både gräsrester från förra klippningen och gräset för den kommande klippningen. -Eller så får man hoppas på en bra storm så att allt flyger iväg ;)

 

  • Självgående handgräsklippare eller hydrostat åkgräsklippare- Vem gillar inte när maskinen rör sig av sig själv?! Är inte detta drömmen? Visst måste man ha lite uppsikt så att man inte kör över de prisade rosorna eller hortensiorna, men det är ju bara till att styra så det kan inte vara så jobbigt... Är verkligen för de som tar träning och kondition med ro. Varför putta på sin handgräsklippare när man bara kan styra? Glöm inte och sätta fast en mugghållare för ölen så ödslas här ingen tid på att gå ett par meter utan att ta hand om sig själv!

Nackdel, finns det verkligen? Är inte detta drömmen att maskinen klipper och rör sig av sig själv? -Inga kommentarer!