MT Trädgårdsmaskiner & Service

Vi finns när ni behöver oss!

Gräsvård

Hur får man den perfekta gräsmattan och hur sköter man den på bästa sätt?

Det är mycket vanligt att gräsmattan är blöt efter vintern -Men ta det lugnt, gräset är bra på att låta det sjunka undan och återhämta sig! Har man ojämnheter som det kanske alltid står vatten i, fyll gärna igen med matjord. Det är framför allt vid mycket nederböd som man märker var man behöver fylla igen. Har man sorkar och ser de fina sorkhögarna stå upp i gräsmattan efter att snön smält så har ni i alla fall jord att ta av. Win-Win! Har man sorkar så har man ingen jämn gräsmatta har vi insett...

Mossa är ett vanligt problem i våra trädgårdar! Mossa trivs i näringsfattig jord. Mossan tar över där gräset dör bort då den inte får tillräckligt med syre och näring. Är gräsmattan gammal och fylld med mossa? -Börja om, så nytt gräs och gör den motståndskraftig än att man försöker lappa ihop gräsmattan och så nytt där det är kala fläckar. Allt har sin ålder! Sår man nytt så glöm ej att luckra upp jorden och kratta lätt över jord på fröna. Tänk på att fåglar älskar allt vad frö heter! Jorden hålls fuktig under 3-4 veckor och gödsla gärna när gräset kommit upp ett par cm.

Gödsling av gräsmattan ska ske 3 gånger per år. Innan regnet kommer eller vattning sker. 

-På våren när man ser att gräset börjar komma igång

-Vid midsommar då vi fortfarande brukar ha ljummet väder och regn som aldrig slår fel!

-Under hösten, innan vintern kommer så att gräset får rätt kraft och näring som den behöver innan vintervilan

Många kalkar även sin gräsmatta och kan utan bekymmer kombineras med gödsling (vår + höst). Detta hjälper då att hålla ogräs och mossa borta och förbättrar miljön för växternas rötter då näringsämnena i jorden frigörs och blir mer tillgängliga.

Första klippningen för året bör man vänta med tills gräset är ca: 6-8 cm. Därefter ska ej gräset klippas lägre än 4 cm för det gör den känslig för både uttorkning och slitage.

Multiklipp är en gräsklipparform där det klippta gräset återgår som gödning för det klippta och växande gräset. Vid ett gräsklipp ska ej mer än 1/3 av gräsets längd klippas för att få det bästa resultatet! Ett gräsklipp innehåller 80-85% vatten. Vid klippning av mer än 50% av gräsets längd ökar risken för uttorkning markant genom stor vätskeförlust.

Tänk på att alltid klippa med skarpa knivar. Oskarpa knivar klipper gräset så det blir fransigt, torkar ut och blir brunt och ger ogräs onödigt spelrum att växa på.

Lufta gärna gräsmattan!

Klipp gärna ofta och lite!

Vid torrt väder kan man vattna 2 gånger i veckan rätt så rejält. Vattna gärna på kvällen för vatten dunstar bort och allt går inte ner i jorden.

På hösten när alla löven fallit tänker väl många att -aahh, jag måste kratta upp löven för det ser för jäklig ut i trädgården och grannen har redan hunnit före... Låt det vara! Ta ut gräsklipparen och kör över det. Vad kan vara bättre än gratis näring till gräset? Blir det för tjockt på vissa ställen så kratta bara ut det och kör över det en gång till. -Då kan ni titta glatt på grannen med en öl i handen när er gräsmatta håller högre klass och denne kliar sig i huvudet och frågar sig vad man gjort för fel. Låt inga högar ligga kvar som kan kväva gräset. Snötäcket skyddar sen gräset mot den riktiga kylan.

Som med allt får man ta i beaktning och bearbeta gräset efter vilka förutsättningar man har. Är det ofta skuggigt, soligt, ojämnt/backigt osv

Sist, men inte minst...har man höns som går fritt och lever ett gott liv som får göra som de själva vill- (annars gör de det ändå) Kan man nog räkna med lite extra jobb med både gräsmattan och sina krukor/rabatter -Fråga oss!